Växtsjukdomar

Det är viktigt att du INTE lägger angripna växtdelar på komposten. Här får du veta hur du kan känna igen de sjukdomar som vi vet finns på odlarföreningens område. Alla delar från smittade plantor ska transporteras bort från odlarområdet.

KLUMPROTSJUKA

klumprotsjuka_800px

Klumprotsjuka. Foto: Dan Lundberg

Klumprotsjuka orsakas av en svamp (Plasmodiophora brassicae). Då svampsporerna kan överleva över tio år vilande i jorden så är det bäst att undvika att det hinner bildas svampsporer. Ta därför omedelbart bort alla smittade plantor och ta med dem bort från odlingsområdet!

Det bästa skyddet är att rotera så att du inte odlar korsblommiga växter på samma ställe flera år i rad. Helst bör du ha en sexårig växtföljd innan du odlar korsblommiga växter på samma ställe!

Exempel på korsblommiga växter som kan angripas av klumprotsjuka: kål, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot broccoli, pepparrot, grönkål, rucola, kålrabbi, rädisa, rödkål, rovor, vattenkrasse.

BLADMÖGEL PÅ POTATIS- OCH TOMATPLANTOR

Potatisbladmögel angriper först blasten, sedan själva potatisen.

Potatisbladmögel angriper först blasten, sedan själva potatisen.

Bladmögel kan angripa alla delar av potatisplantan och även tomatplantor. Angreppen börjar ofta någon vecka efter midsommar. Klipp skyndsamt av all angripen blast och ta med den från området för att förhindra sporspridning inom området!

Bladmögel kan överleva i jorden i tre år. Odla inte potatis på samma ställe flera år i rad, säkrast är att tillämpa fyraårig växtföljd!

BEHÖVER DU RÅD?

Är du osäker på om din lott drabbats av växtsjukdom, fråga gärna Dan Lundberg på lott 123.