OM

Sjöbergen Norra är en odlarförening i Sjöbergen i västra Göteborg, strax intill Älvsborgsbrons södra fäste. Du är välkommen att promenera i området – men kom ihåg att resultatet av odlarmödorna tillhör den som har odlingsrätten på den enskilda lotten. Njut gärna med ögonen men låt blommor, grönsaker, bär och andra grödor vara.

Det har funnits odlingslotter i Sjöbergen sedan 1976. Arrendeområdet omfattar totalt 10.900 kvadratmeter. Av detta utgör de 143 odlingslotterna 5.785 kvadratmeter.

Djurgårdarna i området är betydligt äldre och har funnits där sedan slutet av 1930-talet. Innan odlingslotterna kom till fanns det handelsträdgårdar i Sjöbergen. Trädgårdsmästarna värmde sina drivbänkar med avskräde och vi odlare hittar fortfarande mängder av glas- och porslinskross i jorden.

Byggandet av Älvsborgsbron, som öppnades 1966, innebar stora förändringar för området. Brons uppfarter krävde stort utrymme och många boningshus fick stryka på foten. På 1920-talet fanns till exempel träpaviljer i området, där lungsjuka arbetare fick vila upp sig.

I samband med brobygget  fann man en gammal soldatkyrkogård. Kyrkogården var känd sedan tidigare, även om man inte kände till dess exakta läge. Där begravdes de hundratalet unga lantvärnsmän som i början på 1800-talet strök med i rödsot, på grund av urusla förläggningar och obefintlig hygien.

Tallskogen runt Älvsborgsbrons uppfarter heter Nattmansskogen. Här bodde en man vars yrke var att dels fånga in och avliva herrelösa djur, dels ta hand om självdöda djur. Nattmannens boningshus och djurgårdar fanns kvar tills dess att Älvsborgsbrons uppfarter krävde utrymme.

På en karta från år 1850 kan man se åtskilliga små fastigheter i området. De låg utspridda över hela Sjöbergen, ändå långt ut på berget mot älven. På sluttningen strax ovanför Röda sten låg en stuga som kallades Skansen, som ansågs vara ett tillhåll för smugglare.

Carina Conticelli är kontaktperson för webbplatsen: sjobergen.norra@gmail.com

3 svar till “OM

 1. Fatemeh sarmadi

  Hej
  Jag vill gärna hyra lott men jag vet inte hur ska jag anmäla mig?

  • Hej Fatemeh
   Tyvärr har jag inte något positivt besked till dig.
   Sjöbergen norra odlarförening införde ett köstopp hösten 2013, då kön uppgick till 170 personer – vilket är fler än vi har odlingslotter. Nu är kön nere i 70 personer, men det är fortfarande långt kvar tills att kön öppnar igen. Det är stort tryck på platser att odla för närvarande.
   När kön är nere i 30 personer kommer köstoppet att hävas och då kommer det att meddelas på hemsidan.
   Mitt bästa tips för att hitta en odlingslott är att du kollar med Stadsnära odling om de kan ge dig tips: http://www.stadsnaraodling.se/
   Med vänliga hälsningar,
   Anita
   Sjöbergen norra

 2. Leif Jacobsson

  Hej. Jag föddes 1941 på Ostindiegatan där vi
  bodde kvar till 1949. Under några år där hade pappa en odlingslott i Sjöbergen vilken vi frekventerade flitigt. Om man tittar västerut strax innan södra brofästet ser man området.
  Det fanns även en skrämmande barrack i närheten där man förvarade lungsjuka människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s