Varning för vattenbrist – så kan du odla ”vattensnålt”

För några dagar sedan (2:e maj) gick Länsstyrelsen i Västra Götaland ut med en varning om risk för vattenbrist och uppmanade alla att spara på vattnet. Grundvattennivåerna är redan under det normala för årstiden i stora delar av länet. Det väntas inga större nederbördsmängder den kommande tiden och vattenläget riskerar därför att redan om några veckor bli lika allvarligt som i juli 2018.

Här följer några tips om ”vattensnål” odling. Det mesta ”stulet” från Sara Bäckmos blogg ”Skillnadens trädgård”…

  • Förodla så många grönsaker som möjligt i tråg/krukor – inne eller ute. Det går inte åt så mycket vatten då som att vattna stora områden på friland. Om du ändå sår på friland – täck sådden med fiberduk tills växterna kommit upp en bit, då torkar inte sol och vind ut jorden så snabbt. När det är dags för utplantering, efter förodling, ska du vattna ordentligt i ”hålet” där växten ska sättas.
  • Täckodla! Lägg gräsklipp, löv eller annat organiskt material (all slags blast, blad av kirskål etc) på jorden mellan plantorna i ett minst tio centimeter tjockt lager. Det hindrar vatten från att avdunsta och håller jorden fuktig och fin även om det är en torr sommar. Dessutom får jorden näring.
  • När du måste vattna – använd kanna vid varje planta, just där växten ”möter”jorden och inte på bladen, alltså ”punktbevattning”, då hamnar vattnet precis där det ska. Använd helst inte vattenslang och absolut inte spridare! Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då avdunstar vattnet inte så snabbt som i solsken under dagen. Vattna mycket när du väl gör det. Vänta en stund och känn sedan med fingret att jorden är fuktig en bit ner – om den inte är det vattna mer.
  • Det finns ett sätt att använda slang för bevattning, som ändå är mycket sparsamt och som ger gott resultat. Det är en slags ”droppbevattning”… (så kallad fukt- eller droppslangar finns att köpa eller så kan du fixa en själv) som jag själv använt i flera år.
  • Gör så här: I en vanligt trädgårdsslang gör du hål rakt igenom, t ex med en s k håltång (enkel variant finns på Clas Ohlson för ca 50 kr). Ena ändan av slangen pluggas igen, t ex med en kork eller träpinne, och i den andra monteras en vanlig koppling till vattenkranen. Lägg ut slangen längs de plantor du vill vattna. Öppna kranen ytterst lite, trycket ska inte vara för hårt. Nu sipprar vattnet ut i fina strålar som sakta sjunker ner i jorden. Detta är ett enkelt och effektivt sätt – och du sparar på vattnet!

På internet finns mycket mer att läsa om ”vattensnål” odling.

Följ gärna ”Vattenläget i länet” på Länsstyrelsens hemsida.

Lev väl – och vattensnålt
Dan Lundberg
Ordförande

 

Kommentarer inaktiverade.