Lär dig slå med lie 11 juni

Vårens sista erbjudande om odlarworkshop från Stadsodling handlar om  att lära sig slå med lite. På denna kurs är det mycket begränsat antal platser så mejla först Paula Palm för att vara säker på att få en plats, innan du betalar deltagarkostnaden på 60 kronor på Nordea plusgiro 42 48 00 – 1.

Tid: söndagen den 11 juni, 10:00–17:00
Plats: Lärjeåns kafé och trädgårdar
Anmälan: mejl till Paula Palm, paula.palm@fastighet.goteborg.se, och inbetald avgift senast den 2 juni. Frågor kan också tas per telefon: 031-368 1094

Ta med egen lunchlåda eller ät på Lärjeåns kafé. Eftermiddagsfika ingår i priset.

LieMats, det vill säga Mats Rosengren,  kommer att lära dig grunderna och även att knacka liebladet. Allt hänger på rytmen och det vassa bladet. Här några ord från liemannen själv:

Hejsan!
Jag heter Mats Rosengren och bor på en gård vid Hornborgasjöns strand, mitt emellan Falköping, Skara och Skövde. Några av de roliga sakerna i livet har jag nu möjlighet att jobba med.

Lien kom jag i kontakt med för cirka tjugo år sedan. Då började jag som de flesta med att hacka mig genom gräset med ett slött blad och ett tungt stålorv som inte passade mig. Genom att titta och lyssna på andra duktigare personer utvecklade jag mig. Efter tio år tyckte jag att jag tillräckligt bra för att kunna lära ut till andra på kurser.

Det stora steget för mig var 2008 då jag var på liefestival i Danmark. Där fick jag möjligheten att ta del av kunskap från några av världens kunnigaste liemän/liekvinnor. Insikten blev att vi Sverige har tappat mycket av kunskapen. Våra förfäder några generationer tillbaka levde med lien i vardagen och utvecklade den till ett bra redskap. Efter mekaniseringen tappade vi det mesta av detta. I andra länder (Alpområdet, Balkan, Mellanöstern) finns denna kunskap levande idag. Det blev direkt både roligare och lättare för mig att slå samtidigt som min effektivitet fördubblades.

Det var också då jag lärde mig att vårt traditionella lieblad som ska slipas bara hör Skandinavien till. I övriga delar av världen där lie används har de annorlunda blad som ska knackas vassa. Det är dessa blad som säljs i Sverige idag, utan att säljare och köpare vet om det. Nu vill jag sprida detta till andra. Därför håller jag kurser och säljer blad, orv och annan utrustning av bra kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s