Gör ditt eget örtsalt

ortsalt-1_1000px

Förra året vid den här tiden var jag fullt upptagen med att torka mat inför mitt livs första fjällvandring. Det var fascinerande att se ett kilo rårivna morötter omvandlas till 68 gram när de torkat.  När jag tänkte tillbaka på det kom jag på idén att göra mitt eget örtsalt av växter på min odlingslott. Jag googlade lite efter beskrivningar och ett dygn senare hade jag min första sats klar – smakade gott på mina tomatmackor.

Vill du prova? Det är lite som när Kajsa Warg lagade mat – man tager vad man haver. Så här gjorde jag.

ortsalt-2_1000pxJag klippte av de örter jag har på min odlingslott. Det blev gräslök, fransk dragon, persilja, lite lökblast, libbsticka, oregano och lite mynta. Det blev nog  cirka 4 deciliter klippta örter. Till det la jag några egenodlade vitlöksklyftor, en halv gul lök och några skivor av en squash. Så toppade jag med en halv köpt tomat. Sedan mixade jag allt till en grön gröt.

ortsalt-3_1000pxSquash och tomat gjorde det lättare att mixa. När allt var mixat blandade jag i vanligt bordssalt. Hur mycket salt man vill ha är en smaksak. Jag tog en del salt till tre delar örtgröt.

 

ortsalt-4_1000pxSedan bredde jag ut gröten på ett bakplåtspapper och satte ugnen på 50 grader. Torkningen måste gå långsamt. Och ugnsluckan måste vara på glänt för att fukten ska ventileras bort. Jag satte en träslev emellan luckan och kanten.

ortsalt-5_1000pxJag började torkningen på kvällen och lät allt stå över natten… Efter 14-15 timmar använde jag en stekspade och vände upp den fuktiga sidan. Efter 17 timmar i ugnen såg min örtgröt ut så här.

ortsalt-6_1000pxNu var det dags att finfördela de torra klumparna. Matberedare eller mixerstav går bra vilket som. Jag har en mixerstav och eftersom det är dammigt att mixa torkade örter virade jag in skålen i en kökshandduk för att inte ha örtsmul i hela köket.

ortsalt-7_1000pxNär jag hade mixat min örtgröt hällde jag tillbaka allt på plåten och körde in örtsmulet en timma till i den 50-gradiga ugnen. Därefter mixade jag alltihop en gång till, för att få mitt örtsalt mer finfördelat. Förvara örtsaltet i en burk med lock.

PS Vill du ha idéer om andra blandningar? Läs innehållsförteckningen på en burk örtsalt i affären.

ortsalt-8_1000px

2 svar till “Gör ditt eget örtsalt

  1. Evabritt L lott 53

    Tusen tack för tips o recept på örtsalt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s