Finfin arbetsdag

20140412-01_1000px

Det var roligt att se så många sluta upp till årets första arbetsdag. Mulet och lite blåsigt, men bra temperatur. Och regnet dröjde till halv fem. Toppen! Det mesta av det jobb som var planerat blev gjort! Nya fina spänger snickrades. Komposterna grävdes om. Dikena rensades. Det fungerade till och med att elda försiktigt, trots vinden. Kontaktgruppen tackar för den goda uppslutningen och den goda insatsen från alla som var på plats. Här följer en bildkavalkad.

6 svar till “Finfin arbetsdag

 1. Erik Pettersson

  Hej!

  Härligt att höra att uppslutningen var bred och att vi (ni) fick utfört mycket!

  Jag har en fundering/reflektion som jag haft ett par år kring eldningen vi genomför vid städdagen/ar. Tyvärr har jag inte haft energin att lyfta frågan till årsmöte men prövar att släcka in tankarna här. Jag väljer själv att inte delta i eldningen och skulle vilja att föreningen funderar över alternativet att köra bort ris och brädor till återvinningscentral. Som förening kan vi hämta ut ett ÅVC-kort och har då rätt att köra 6 vändor till återvinningscentralen gratis. Kanske kan vi starta en arbetsgrupp för detta arbete? Ett dyrare alternativ är att besälla en container för en kostnad på några tusen kronor.

  Ett viktigt skäl för mig att odla är att lära mina barn kretsloppstänket. Att öppet elda trädgårdsavfall samt brädor och annat skräp i den omfattning som uppkommer i vår förening är jag därför skeptisk till.

  Det vore intressant att höra vad övriga odlare tycker om detta förslag.

  Vänlig hälsning
  Erik Pettersson
  lott 110

  • Hej! Jag är bara lite nyfiken? Vet någon hur de andra föreningarna gör med liknande avfall? Jag har svårt att se att transporter är mer miljövänligt än uppeldning men förklara gärna ytterligare för jag kanske har missat. Med vänliga hälsningar, Linda Hagberg

   • Erik Pettersson

    Hej Linda! Jag vet inte hur de andra föreningarna gör. Jag talade med Kretslopp och vatten som tog med sig frågan om de kan subventionera hämtning av ris och annat brännbart avfall till odlarföreningar, får se vad som händer.

    Men ditt andra påstående förklarar jag kort ytterligare.

    Öppen eldning av brädor är förbjuden. Trädgårdsavfall (ris, <4 cm i diameter) är tillåtet att elda enligt Göteborgs avfallsföreskrifter om avståndet är mer än 200 m till boende. Men utifrån hushållningsprincipen bör de betydande mängder ris och brädor vi samlar på oss gå till flisning alt sluten förbränning.

    När jag betraktar bilderna på den ofullständiga förbränningen och jämför med vad en lastbilstransport tur och retur Högsbo ÅVC genererar för utsläpp bedömer jag att utsläppen från eldningen är betydligt större/mer miljöstörande.

    Mvh
    Erik lott 110

  • Hej Erik
   Under arbetsdagen i lördags eldades inga brädor eller plank, enbart ris och grenar. Kontaktgruppen har meddelat att de kommer att ta upp frågan om eldning på sitt nästa möte.
   Med vänliga hälsningar,
   Anita Fors

   • Erik Pettersson

    Hej Anita!

    Ursäkta min snabba, felaktiga slutsats om brädeldning. Var på lotten i helgen och såg att ni både sorterat ut plank och också verkat ha sparat aska för återföring till odlingslotterna (låg en askhög vid komposten vad jag kunde se när jag slängde ogräs där. Kanon!

    Är tacksam om du vid mötet för fram min, personliga, åsikt om eldningen av ris. Alternativt till att eldning eller (inom sjöbergen samordnat?) transportera bort grenar och ris kanske kan vara att flisa upp det på plats och återföra det som täckmaterial/kompostera?

    mvh
    Erik Pettersson
    lott 110

   • Hej Erik
    Jag ingår inte själv i kontaktgruppen, så jag deltar inte i mötena. Men ta gärna kontakt med Per Törnvall, som är ordförande, inför deras diskussion om eldning. Det var också Per som ansvarade för eldningen i år.
    Kontaktinformation till kontaktgruppen hittar du här: https://sjobergennorra.wordpress.com/arbetsgrupper/kontaktgruppen/
    Med vänliga hälsningar,
    Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s