Svartvinbärsbrännvin – 2

svartvinbars-1_900px

Nu har jag silat bort de svarta vinbären ur spriten. Visst blir det vackert!  För att få en klar, fin snaps så är det viktigt att inte försöka pressa de sista dropparna ur de svarta vinbären. Häll dem bara i en sil och låt dem stå tills att vätskan runnit av. Jag kommer att blanda ut min snaps med lite mer okryddat brännvin av samma sort som jag använde när jag började. Det är såååå mycket smak i de här dropparna. Smaka dig fram till vad du tycker smakar bäst!

De urlakade vinbären ser nu ut mer som lingon, så här…

svartvinbars-2_900px

”Men vad gör jag med vinbären då?”, undrar du kanske. Det finns de som bara slänger bären, men själv brukar jag koka ”vuxensylt” av det som blir kvar. Det är fortfarande mycket vinbärssmak kvar i bären, men nu med lite sting av spritsmak också.

Så här gör jag:

1. Häll över de urlakade svarta vinbären i en kastrull och slå på en liten skvätt vatten. (Kom ihåg att du kan alltid fylla på med mer vatten om du tycker det blir för tjockt, men det går inte att ta bort om det blir för mycket vatten.)

2. Fyll på med socker efter behag. Själv tar jag aldrig mer än 25 procent av bärens vikt. Jag vill att det ska smaka bär – inte socker.

3. Koka upp och låt koka 5-10 minuter på svag värme. Rör om och krossa bären under tiden. Känns sylten för tjock, så spär du med lite vatten och låter allt koka upp igen.

Varm svartvinbärssylt på vaniljglass är en lika enkel som god efterrätt! Med spritsmaken får den  vuxenkaraktär.

Här kan du läsa hur jag började att göra svartvinbärsbrännvin.

svartvinbars-3_900px

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s